Dag van de Mantelzorg
Elk jaar vindt op 10 november de Dag van de Mantelzorg plaats. Wat houdt mantelzorg precies in en wat maakt deze dag zo speciaal? U leest het hier!
Mantelzorg komt veel voor in Nederland. Het is belangrijk dat we er voor elkaar zijn, ook als het wat minder gaat. Om stil te staan bij de zorg die de mantelzorger het hele jaar geeft, wordt elk jaar op 10 november, Dag van de Mantelzorg, stilgestaan bij iedereen die zich inzet als mantelzorger.
Wat is mantelzorg?
Er is sprake van mantelzorg wanneer iemand onbetaald en vaak voor een langere periode zorg aanbiedt aan familie of vrienden die daar door bijvoorbeeld ziekte behoefte aan hebben. Het kan hierbij gaan om hulp of verzorging bij dagelijkse activiteiten.
10 november: Dag van de Mantelzorg
Wanneer u onbetaald zorgt voor een naaste die een beperking heeft, lijdt aan psychische problemen of langdurig ziek is, dan bent u een mantelzorger. Vaak lijkt het voor u vanzelfsprekend om te zorgen voor diegene. Familieleden of goede vrienden laat je namelijk niet zomaar in de kou staan.
Om stil te staan bij de mantelzorgers, wordt er in de tweede week van november een speciale dag uitgeroepen; de Dag van de Mantelzorg. Wat betekent het voor u? Bent u misschien (onbewust) zelf een mantelzorger? Of ziet u dat iemand veel energie steekt in het zorgen voor een naaste? Het is niet vanzelfsprekend, maar juist heel bijzonder. Niet alleen omdat mantelzorgers de druk op de zorgsector met een groot aandeel verlagen, maar ook om de band die ontstaat tussen de mantelzorger en degene die mantelzorg ontvangt.
Uw rechten als mantelzorger
Als mantelzorger wordt er in de week van de Dag van de Mantelzorg en op de dag zelf stilgestaan bij uw inzet voor uw naaste(n). Dat is natuurlijk heel fijn, maar ook de Nederlandse overheid kan u op weg helpen als mantelzorger.
Zo kunnen de mantelzorgers ondersteund worden door gemeenten in de vorm van (tijdelijke) overname van de zorg. Dit kan gebeuren door een vrijwilliger of een professionele zorgmedewerker. Dit wordt respijtzorg genoemd. Daarnaast kan het zo zijn dat men recht heeft op permanente (thuis)hulp of zorgverlof. Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op of kijk op de website van de Rijksoverheid over mantelzorg.