Niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Meer dan 600.000 mensen in Nederland worden in hun dagelijks leven beperkt door hersenletsel dat na de geboorte ontstaan is. Wanneer iemand hersenletsel oploopt als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk, hartstilstand, hersenaandoening of beroerte, dan spreekt men van niet aangeboren hersenletsel (NAH). In dit artikel leest u wat NAH precies inhoudt en wat u kunt doen als u hiermee in aanmerking komt.
Soorten hersenletsel
Er wordt onderscheid gemaakt tussen traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel. Bij traumatisch hersenletsel is er sprake van letsel waarvan de oorzaak buiten het lichaam ligt. U kunt hierbij denken aan een ongeval, valpartij of een flink schok met een hersenschudding of -kneuzing als gevolg. Het onderscheid tussen hersenletsel in combinatie met schedelletsel wordt in dit artikel buiten beschouwing gelaten.
Onder niet-traumatisch hersenletsel verstaat men hersenletsel dat is ontstaan binnen het lichaam. Hier is dus geen sprake van externe factoren, zoals vallen of een ongeval. Voorbeelden van niet-traumatisch hersenletsel zijn een infectie, een beroerte, epilepsie, een gezwel en zuurstofgebrek.
Gevolgen van NAH
Met niet aangeboren hersenletsel gaat een aantal typische gevolgen gepaard. Er zijn zichtbare gevolgen, zoals een (gedeeltelijke) verlamming of moeite met praten. Daarnaast kan iemand net NAH opeens last hebben van een verminderde spierkracht of epilepsie.
Er zijn ook onzichtbare gevolgen van niet aangeboren hersenletsel. In tegenstelling tot de (meeste) zichtbare gevolgen, komen de onzichtbare gevolgen pas na langere tijd aan de oppervlakte. Het is daarom ook lastiger om deze gevolgen te koppelen aan niet aangeboren hersenletsel. Toch hebben deze gevolgen een grote impact op uw leven, zowel privé als professioneel. Juist de onzichtbare gevolgen zorgen daarom voor onvoorziene problemen voor de betrokkene en de omgeving.
U kunt zich angstig(er) voelen, lusteloos zijn, minder initiatief nemen, sneller geïrriteerd zijn en minder plezier beleven.
Heeft u te maken met hersenletsel?
Per jaar worden er ongeveer 140.000 Nederlanders getroffen door hersenletsel. Veel van hen zullen nooit meer helemaal de oude worden, met groot effect op de persoon zelf én op de familie, collega’s en vrienden. Wat kunt u doen als u getroffen wordt?
Het advies luidt uiteraard om zo snel mogelijk een (sociaal)medisch specialist te raadplegen. Voor de re-integratie in de maatschappij heeft u vervolgens een aantal opties. Als u merkt dat u (thuis) hulp nodig heeft bij dagelijkse activiteiten waarbij u ondersteund wordt door speciaal opgeleid personeel, dan kunt u de hulp inschakelen van een zorginstelling die het Hersenz-programma aanbiedt. In Zeeland kunt u dan terecht bij Gors. Naast thuishulp bieden zij een passende dagbesteding op maat, waar gewerkt wordt aan behoud of verbetering van vaardigheden.
Omdat uw veranderende leven ook van invloed is op uw naasten, worden zij ook betrokken bij de ondersteuningen en cursussen.