Verbod op discriminatie om handicap toegevoegd aan grondwet
Het mag voor zich spreken dat disciminatie in welke vorm dan ook niet toegestaan is en niet getolereerd moet worden. Er is nu een doorbraak bereikt in het voorkomen en handhaven van discriminatie. De Eerste Kamer stemde vandaag namelijk in met een initiatiefwijziging van artikel 1 van de grondwet. Dit heeft ervoor gezorgd dat discriminatie op grond van een beperking expliciet verboden is.
De 71 senatoren stemden vandaag voor de wijziging van artikel 1 van de grondwet (56 voor en 15 tegen). Zowel de Tweede Kamel als de Eerste Kamer hebben nu ingestemd met het voorstel en daarmee is het is het definitief aangenomen. Discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of elke andere grond waren al verboden volgens de grondwet. Daar komt nu nadrukkelijk discriminatie op grond van handicap en discriminatie op grond van seksuele geaardheid bij.
Discriminatie op grond van handicap
Deze wetswijziging heeft een lange aanloop. Al 2010 werd het voorstel ingediend, in 2021 werd het voor de eerste keer behandels en nu pas in nu wordt deze wijziging doorgevoerd. Met deze wetswijziging wordt het bij wet verboden om mensen met een beperking achter te stellen ten opzichte van mensen zonder beperking. Er wordt bij discriminatie onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte discriminatie. Direct onderscheid kan bijvoorbeeld zijn dat iemand vanwege zijn of haar beperking geen kans maakt op een baan, terwijl iemand die geen (zichtbare) beperking heeft met dezelfde kwalificaties wel kans maakt op deze baan. Indirect onderscheid is lastiger aan te tonen. Volgens de Rijksoverheid kan dit bijvoorbeeld zijn dat er in een gebouw een verbod op honden geldt, waardoor mensen met een hulphond het gebouw niet meer kunnen betreden.
Heeft u het gevoel dat u gediscrimineerd wordt? Op de site van Rijksoverheid kunt u lezen welke acties u kunt ondernemen: Wat kan ik doen als ik gediscrimineerd word?